Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Κανονισμοί Διαγωνισμού

1)Οι κανονισμοί του διαγωνισμό WORLD ROBOT OLYMPIAD συντάχθηκαν από την επιτροπή του WORLD ROBOT OLYMPIAD η οποία εφεξής θα αναφέρεται απλά ως «επιτροπή»

2)Ηλικιακά όρια συμμετοχής στον διαγωνισμό και όρια στη σύνθεση ομάδων.
1. Ηλικία συμμετεχόντων

• Δημοτικό : Μαθητές γεννημένοι από 1η Ιαν 1998 κι έπειτα
• Γυμνάσιο : Μαθητές γεννημένοι από 1η Ιαν 1995 έως 31 Δεκ 1996
• Λύκειο : Μαθητές γεννημένοι από 1η Ιαν 1992 έως 31 Δεκ 1994

*Οι φοιτητές που εχουν δικαίωμα συμμετοχής στο open category θα πρέπει να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1990

2. Σύνθεση ομάδων



Σε κάθε ομάδα μπορούν να συμμετέχουν 2 έως 3 μαθητές και ένας προπονητής

3)Υλικό:
1. Τα υλικά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι διαγωνιζόμενοι για την κατασκευή των ρομπότ θα πρέπει να προέρχονται από LEGO® MINDSTORMS™ RCX ή/και LEGO® MINDSTORMS™ Education NXT καθώς και 9648 resource set (εξτρα δομικά στοιχεία LEGO). Τα προγράμματα θα πρέπει να έχουν γραφτεί σε ROBOLAB ή LEGO® MINDSTORMS™ NXT λογισμικό (Education version) ή Labview high school edition .Οι ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν υλικά και προγράμματα ελέγχου των ρομπότ ,μη εγκεκριμένα από την επιτροπή θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό
2. Οι ομάδες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, λογισμικό καθώς και φορητούς υπολογιστές που τυχόν να χρειαστούν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού .
3. Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρκετά συμπληρωματικά δομικά στοιχεία για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή/και για αντικατάσταση χαλασμένων στοιχείων .Οι προπονητές δεν μπορούν να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να δώσουν οδηγίες στις ομάδες κατά την διάρκεια του διαγωνισμού .
4. Τα ρομπότ των ομάδων πρέπει να είναι πλήρως αποσυναρμολογημένα μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία συναρμολόγησης .Για παράδειγμα ένα λάστιχο δεν μπορεί να είναι περασμένο στον τροχό πριν ξεκινήσει η διαδικασία συναρμολόγησης .Δεν επιτρέπεται οι διαγωνιζόμενοι να χρησιμοποιούν κανενός είδους οδηγίες ή σχέδια κατά την διαδικασία συναρμολόγησης .Αντίθετα οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου του ρομπότ που έχουν προετοιμάσει νωρίτερα .
5. Απαγορεύεται η σύνδεση των διαφόρων στοιχείων του ρομπότ με βίδες κόλλα ή κολλητική ταινία .Η μη συμμόρφωση με αυτόν τον κανονισμό οδηγεί στον αποκλεισμό .
6. Οι κινητήρες και οι αισθητήρες του ρομπότ θα πρέπει να είναι LEGO (πίνακας 1) και απαγορεύεται η χρήση υλικών άλλου τύπου .Απαγορεύεται η βελτίωση (moding) του υλικού με οποιονδήποτε τρόπο .Οι ομάδες που έχουν επέμβει στα ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη του ρομπότ με σκοπό να τα βελτιώσουν θα αποκλείονται .

4)Περιορισμοί του ρομπότ:
1. Οι μέγιστες διαστάσεις του ρομπότ κατά την εκκίνησή του δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 250mm × 250mm × 250mm.
2. Οι ομάδες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο έναν ελεγκτή (NXT ή RCX)
3. Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση αισθητήρων ή κινητήρων .
4. Οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς των ομάδων που έχει ως σκοπό να υποβοηθήσει το ρομπότ την στιγμή που εκτελεί την αποστολή του απαγορεύεται. Η μη συμμόρφωση με αυτόν τον κανονισμό οδηγεί στον αποκλεισμό .
5. Το ρομπότ θα πρέπει να είναι αυτόνομο και να τελειώνει τις αποστολές μόνο του Απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους ασύρματος ή ενσύρματος έλεγχος του ρομπότ .Η μη συμμόρφωση με αυτόν τον κανονισμό οδηγεί στον αποκλεισμό .
6. Τα ρομπότ που είναι εξοπλισμένα με ελεγκτή ΝΧΤ θα πρέπει να έχουν απενεργοποιημένη τη λειτουργία Bluetooth .Η μετάδοση των δεδομένων θα γίνεται ενσύρματα ,μέσω της θύρας USB

5) Πριν το διαγωνισμό.
1. Κάθε ομάδα προετοιμάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο .Καμία ομάδα δεν μπορεί να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη της συναρμολόγησης .
2. Πριν την έναρξη συναρμολόγησης γίνεται έλεγχος από τους κριτές για την κατάσταση του υλικού των ομάδων (με σκοπό να επιβεβαιωθούν οι παράγραφοι 3-4 του άρθρου 2) .Κατά την διαδικασία αυτή οι ομάδες απαγορεύεται να αγγίξουν το υλικό τους (δομικά στοιχεία ,ελεγκτή ,αισθητήρες ,κινητήρες ,Η/Υ) , εκτός αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον κριτή .
3. Η συναρμολόγηση ξεκινά μετά από ανακοίνωση των κριτών .

6)Ο διαγωνισμός
1. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την συναρμολόγηση ,δύο αγωνιστικούς γύρους και τον χρόνο συντήρησης – επιδιόρθωσης του ρομπότ .
2. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επέμβουν στο ρομπότ μόνο κατά τη συναρμολόγηση και κατά την συντήρηση – επιδιόρθωση του ρομπότ .
3. Χρόνος συναρμολόγησης : 150 λεπτά
4. Οι διαγωνιζόμενοι ξεκινούν την συναρμολόγηση και τη δοκιμή του ρομπότ μετά από ανακοίνωση των κριτών .Μόλις τελειώσουν με την συναρμολόγηση και τις δοκιμές στο ρομπότ το τοποθετούν στο χώρο επιθεώρησης .Όταν ο κριτής επιβεβαιώσει ότι το ρομπότ τηρεί όλους τους περιορισμούς που θέτουν οι κανονισμοί μπορεί να ξεκινήσει τον πρώτο αγωνιστικό γύρο .
5. Όταν τελειώσει ο πρώτος αγωνιστικός γύρος δίνεται στις ομάδες 10 λεπτά χρόνος συντήρησης και επιδιόρθωσης του ρομπότ .Όταν ο χρόνος αυτός τελειώσει οι ομάδες τοποθετούν και πάλι το ρομπότ στο χώρο επιθεώρησης . Όταν ο κριτής επιβεβαιώσει ότι το ρομπότ τηρεί όλους τους περιορισμούς που θέτουν οι κανονισμοί μπορεί να ξεκινήσει τον δεύτερο αγωνιστικό γύρο .
6. Ο υπολογισμός των βαθμών γίνεται από τους κριτές στο τέλος κάθε αγωνιστικού γύρου .Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν άμεσα την βαθμολογία αυτή σε περίπτωση που δεν έχουν ενστάσεις .
7. Η κατάταξη της κάθε ομάδας δίνεται από την μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει σε ένα από τους δύο γύρους .Αν δύο ομάδες ισοβαθμούν τότε η ομάδα που έχει περισσότερους βαθμούς στον άλλο αγωνιστικό γύρο περνάει μπροστά .Αν και στους δύο αγωνιστικούς γύρους έχουν τους ίδιους βαθμούς ,θα έχουν και την ίδια κατάταξη .
8. Εάν κατά την επιθεώρηση του ρομπότ ο κριτής παρατηρήσει παράβαση κανονισμών ,η ομάδα έχει ένα λεπτό στη διάθεση της για να διορθώσει το πρόβλημα .Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να διορθώσει το πρόβλημα μέσα σε ένα λεπτό θα αποκλειστεί .
9. Όταν ο χρόνος συναρμολόγησης τελειώσει οι ομάδες δεν μπορούν να επέμβουν στο ρομπότ (πχ να κατεβάσουν πρόγραμμα ή να αλλάξουν μπαταρία) .Επίσης οι ομάδες που δεν έχουν τελειώσει με την συναρμολόγηση δεν μπορούν να ζητήσουν περισσότερο χρόνο .

7)Ο αγωνιστικός χώρος
1. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να συναρμολογήσουν το ρομπότ τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο .Κανένας άλλος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο χώρο αυτό εκτός από τους διαγωνιζόμενους τους κριτές και οργανωτές του διαγωνισμού .
2. Ο αγωνιστικός χώρος (challenge court) θα είναι κατασκευασμένος με τα ίδια υλικά και προδιαγραφές που θα έχει ανακοινώσει η επιτροπή στους διαγωνιζόμενους δύο μήνες τουλάχιστον πριν την έναρξη του διαγωνισμού .

8)Απαγορεύεται επίσης
1. Η πρόκληση φθοράς στον αγωνιστικό χώρο , στο υλικό ή τα ρομπότ άλλων ομάδων .
2. Η χρήση αντικειμένων ή συμπεριφορών που μπορεί να είναι προκλητικές .
3. Η χρήση ανάρμοστων λέξεων ή συμπεριφοράς προς τους κριτές ,το κοινό ,τις άλλες ομάδες και τους οργανωτές .
4. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που οι κριτές κρίνουν ότι μπορεί να σπιλώσει το πνεύμα του διαγωνισμού .

9)Οι κριτές έχουν την απόλυτη εξουσία στο διαγωνισμό .Οι αποφάσεις τους δεν μπορούν να αλλάξουν .Ακόμα και όταν οι κριτές δουν βίντεο από τον διαγωνισμό δεν μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις τους .

10)Η βαθμολογία δεν αλλάζει εφόσον οι διαγωνιζόμενοι κάνουν ένσταση αφού πρώτα έχουν επιβεβαιώσει τη βαθμολογία αυτή.

11)Εάν ένα ρομπότ αποκλειστεί από ένα κριτή τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως χωρίς να βαθμολογηθεί για την προσπάθεια του.

12)Η επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποκλείσει μια ομάδα σε περίπτωση που παραβιάζει κάποιον από τους κανονισμούς .
13)Απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε μεθόδου ή συσκευής επικοινωνίας όσο ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη .Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις ομάδες που διαγωνίζονται θα αποβληθεί από την αίθουσα .Οι ομάδες που δεν θα συμμορφωθούν με τον κανονισμό αυτό θα αποβληθούν .Εάν η επικοινωνία κρίνεται απαραίτητη η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να επιτρέψει στα μέλη της ομάδας να επικοινωνήσουν υπό την επίβλεψη ενός μέλους της διοργανώτριας αρχής .

14)Οι κριτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την επανάληψη ενός αγώνα σε περίπτωση που δεν μπορούν να καθορίσουν τη βαθμολογία στον αγώνα αυτόν ή σε περίπτωση που οι ομάδες ζητήσουν επανάληψη. Ο επαναληπτικός αγώνας δεν μπορεί να ξανά-επαναληφθεί.

15)Σε περίπτωση που η ομάδες έχουν κάποιες ενστάσεις μπορούν να απευθυνθούν στους κριτές .Οι κριτές θα εξετάσουν τις ενστάσεις και θα αποφανθούν .Προσοχή: οι ενστάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν οι ομάδες επιβεβαιώσουν την βαθμολογία ,αλλιώς δεν θα γίνονται δεκτές .Σε περίπτωση μη κατανόησης ή διαφωνίας πάνω στους κανονισμούς την τελική απόφαση την παίρνει ο κριτής .

 Πηγή "http://wrohellas.gr/"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου